Kinderen zijn dol op speurtochten. Een speurtocht lopen is spannend. De kinderen kunnen hun energie kwijt, leren samenwerken en aan de hand van verschillende opdrachten komen de kinderen steeds dichter bij hun uiteindelijke doel. Maar bovenal; een speurtocht op je kinderenfeestje is gewoon heel veel fun!

Een kinderfeestje speurtocht organiseren kost vaak wel wat voorbereidingstijd en een speurtocht organiseren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom helpt Print je Feestje je alvast wat op weg met een globaal stappenplan zodat je zelf de leukste speurtocht ooit kunt organiseren.

1. Bedenk een thema en een verhaal voor de speurtocht

Wanneer je een specifiek thema bedenkt voor de speurtocht dan is de speurtocht makkelijker vorm te geven. Houd hierbij rekening met de jarige en de kinderen die worden uitgenodigd. Wat vind de jarige leuk? Komen er vooral drukke kinderen of rustige kinderen? Voor wat drukkere kinderen kies je bijvoorbeeld een wat rustiger thema en komen er misschien wat angstige kinderen dan kies je beter niet voor een griezelspeurtocht.

Wanneer je een verhaal bedenkt rondom het gekozen thema en deze aan de start van de speurtocht vertelt of voorleest dan zijn de kinderen meteen betrokken. Laat het verhaal eindigen in een vraag aan de kinderen om bijvoorbeeld de hoofdpersoon uit het verhaal te helpen. Bijvoorbeeld: kunnen de kinderen ontdekken wie de dief is? Kunnen de kinderen helpen de schat te vinden?

Thema's waar je aan kunt denken: prinsessen, ridders, piraten, spionnen, detectives, professors...... eigenlijk zijn er ontelbare mogelijkheden. Kies een thema dat past bij de leeftijd van de kinderen.

2. Bedenk de activiteiten

Zorg dat de activiteiten passen binnen het gekozen thema en de gekozen verhaallijn. Op deze manier krijg je eenheid in de speurtocht en zal de spanning voor de ontknoping oplopen.

Afhankelijk van de leeftijd, de lengte van de route en de soort opdrachten zijn 5 a 8 opdrachten meer dan voldoende. Kies voor spelletjes of voor puzzelopdrachten. Kies je voor korte raadsels of vragen dan kun je meer opdrachten toevoegen. Een combinatie van puzzelopdrachten en spelopdrachten werkt voor de wat jongere kinderen vaak goed. Voor oudere kinderen kies je voor puzzelopdrachten of wat moeilijkere raadsels.

Hou er bij het bedenken van de opdrachten rekening mee dat er samengewerkt kan worden of dat alle kinderen aan bod kunnen komen.

3. Bepaal de route

Waar wil je de speurtocht uitzetten? In een woonwijk, een park, een speelplaats, in het bos?

Zorg dat de route langs zo min mogelijk drukke/gevaarlijke wegen of kruispunten loopt en dat er voldoende plaatsen onderweg zijn om de opdrachten veilig uit te voeren. Heb je voldoende vervoer voor alle kinderen dan is een bosgebied waar de kinderen vrij kunnen rennen ideaal.

4. Verzamel alle spullen die je nodig hebt

Denk hierbij aan de spullen die je nodig hebt voor de opdrachten alsook voor het uitzetten van de route. En zorg voor wat eten en drinken voor onderweg. Je kunt de spullen meenemen in een fietstas met de fiets aan de hand of bijvoorbeeld een bolderkar.

5. Zet de route uit

Zet de route voor de speurtocht pas vlak van te voren uit. Zo voorkom je dat routemarkeringen door anderen worden weggehaald. Gebruik stoepkrijt voor het tekenen van pijlen op de stoep, papieren pijlen om op te hangen, lintjes van crêpepapier (de kleur kan de richting aangeven), ballonnen etc.

6. Speurtocht lopen tijdens kinderfeestje

Het is tijd om de speurtocht echt te lopen. Start met het inleidend verhaal en vertel wat de kinderen kunnen verwachten. Loop de route, doe de opdrachten onderweg en aan het einde lossen de kinderen het probleem uit het verhaal op.

Of toch liever een kant en klaar speurtocht?

Vind je het toch nog wat lastig zelf een speurtocht in elkaar te zetten of ontbreekt het je aan tijd om leuke opdrachten te bedenken? Bij Print je Feestje koop je een kant en klaar speurtocht kinderfeestje inclusief extra's zoals uitnodigingen, diploma's en een welkomstposter. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren van een kinderfeestje?

Met één van onze kinderfeestjes organiseer je in een handomdraai een kinderfeestje thuis. Wij hebben al het voorwerk al voor je gedaan. Kies voor een speurtocht of voor een compleet uitgewerkt themafeestje met heel veel extra tips en activiteiten. Download het draaiboek met alle bijlagen, print uit en volg de aanwijzigen voor de voorbereidingen.